مفاهیم پایه رمزارزها

گواه اثبات سهام Proof of Stake چیست ؟(POS)

گواه اثبات سهام Proof of Stakeچیست؟

الگوریتم گواه اثبات سهام یا Proof Of Stake الگوریتم اجماع معروفی در حوزه ارز دیجیتال هست. بسیاری از رمز ارز ها از الگوریتم PoS استفاده می‌کنن شبکه بلاک چین اتریوم هم تو آینده‌ی نزدیک از الگوریتم گواه اثبات کار به الگوریتم پروف آف استیک مهاجرت خواهد کرد. 

الگوریتم Proof Of Stake که نام اختصاری اون PoS هست یکی از معروف‌ترین و مهم‌ترین الگوریتم‌های اجماع تو شبکه‌های بلاک چین هست  که بعد از روش گواه اثبات کار Pow بیشترین کاربرد را تو فضای بلاک چین داره.

بیت کوین از الگویتم گواه اثبات کار استفاده می‌کنه. الگوریتم Pos  اولین بار تو سال ۲۰۱۱ در فروم Bitcointalk به عنوان راه‌حلی برای رفع مشکلات الگوریتم گواه اثبات کار مطرح شد.

گواه اثبات سهام POS چیست؟

دو روش Proof of Stake و Poof of work

هر دو الگوریتم هدف های مشترک دارن. روش گواه اثبات کار و گواه اثبات سهام  دو روش واسه رسیدن به اتفاق نظر و اجماع در مورد اطلاعات ذخیره شده تو یه شبکه بلاک چین هستن. ولی روند رسیدن به این هدف تو اون ها کلا فرق داره. از اونجا که یه شبکه بلاک چین- دیتابیسی توزیع شده داره به افراد زیادی نیاز داره تا بتونه به کمک اون‌ها شبکه رو جلو ببره. این افراد همان نودهای Node شبکه هستن.

نود ها در Proof of Stake

نودها وظیفه دارن تا صحت اطلاعات ارسال شده به شبکه رو بررسی کنن و اگه تایید بشه تو نسخه‌ای که کل اطلاعات تو اون ثبت شده ذخیره کنن. ولی اخرش نودها باید بر سر نسخه واحد معتبری از شبکه به توافق برسن. این نودها باید بین هم به اجماع برسن یا هم نظر بشن و یک نسخه رو به عنوان نسخه معتبر شبکه معرفی کنن. این نسخه واحد را لجر اون شبکه می‌گوییم.

برای رسیدن به این اجماع دو روش  داریم . الگوریتم گواه اثبات کار که ساتوشی ناکاموتو در بیت کوین از آن استفاده کرد و الگوریتم اجماع گواه اثبات سهام که به عنوان جایگزینی برای روش گواه اثبات کار معرفی شد. الگوریتم اجماع دو مولفه اساسی دارد؛ ایجاد بلاک و امنیت شبکه.

عملکرد Proof of Stake

نودها تو شبکه‌هایی که از الگوریتم Proof Of Stake استفاده می‌کنن باید ارز دیجیتال اصلی اون شبکه رو  سپرده‌گذاری کنن. اینطوری به نودهای اعتبار سنج یا Validator تو شبکه تبدیل می‌شن. الان این نودها وظیفه بررسی تراکنش‌ها و همچنین ایجاد بلاک‌های جدید تو شبکه رو برعهده دارن. برعکس روش PoW در روش پروف آف استیک نیازی به خرید پردازنده‌های خیلی قوی نداره. مصرف انرژی تو شبکه به میزان قابل توجهی کم میشه.

واسه نود شدن تو همچینن شبکه‌هایی نیاز به سرمایه اولیه بالایی نیست و افراد راحت‌تر وارد شبکه می‌شن و این به غیرمتمرکزتر شدن شبکه کمک زیادی می‌کنه. تو الگوریتم گواه اثبات سهام نودها همواره تو یکی از این دو وضعیت قرار دارن یا به عنوان نود منتخب واسه ایجاد بلاک جدید معرفی شدن که در این وضعیت باید با توجه به قوانین شبکه بلاک جدید را تولید کنند.

یا به عنوان نود منتخب معرفی نشده و باید بلاک معرفی شده توسط نود منتخب را تایید کنن. به این تایید کردن شهادت دادن و یا گواهی دادن Attesting هم گفته می‌شه. نودها واسه درست کردن بلاک جدید و همچنین گواهی بلاک‌های معرفی شده پاداش دریافت میکنن. در صورتی که یک نود روی یک بلاک غیرمعتبر گواهی بده جریمه میشه و دارایی که سپرده‌گذاری کرده رو از دست میده.

 ایجاد بلوک جدید و تامین امنیت Proof of Stake

 روش PoS ساختار کاملا متفاوت است. ما نودهای ماینر نداریم و به جای آن‌ها نودهای اعتبارسنج Validator داریم. این نودها باید رمز ارز اصلی شبکه رو بخرن و اون رو تو شبکه قفل کرده و Stake یا سپرده‌گذاری کنن. یک نود به صورت اتفاقی انتخاب شده و بلاک جدید در شبکه را ایجاد می‌کند.

Proof of Stakeچیست؟

راه‌اندازی نود در  شبکه Proof of Stake

در الگوریتم Proof Of Stake نودها با سپرده‌گذاری یا Staking ارز دیجیتال اصلی اون شبکه به نود تبدیل می‌شه. ولی تو این ساختار هم باید یک دستگاه با حداقل شرایط تعیین شده به منظور راه‌اندازی نرم افزار شبکه هم داشته باشند. افراد باید مقداری از رمز ارزهای آن شبکه مثلا واسه اتریوم حداقل ۳۲ ارز دیجیتال اتر هست رو خریداری و تو شبکه سپرده‌گذاری کنن.

بعد از Stake کردن این دارایی قفل شده و قابل استفاده نخواهد بود. البته هرگاه نود تصمیم بگیرد دارایی خود را از شبکه خارج کند پس از گذشت مدتی مشخص این دارایی آزاد شده و قابل استفاده خواهد بود. از طرفی سایر افراد که قصد راه‌اندازی نود ندارن می‌تونن ارز دیجیتال خود را در یکی از استخرهای استیکینگ اون شبکه Stake کرده و با در اختیار قرار دادن سرمایه خود به یک استخر استخراج در سود آن استخر سهیم شوند.

انواع Proof of Stake

  • DPoS‏: گواه اثبات سهام وکالتی – الگوریتم اجماع Delegated Proof of Stake یا گواه اثبات سهام وکالتی که در ابتدا به عنوان راهکاری برای رفع مشکل مقیاس‌پذیری بیت کوین مطرح شد اکنون در بسیاری از شبکه‌های شناخته شده استفاده می‌شود. در این روش افرادی به عنوان نماینده از طرف سپرده‌گذاران، وظیفه ایجاد بلاک جدید را برعهده می‌گیرند. شبکه EOS از شبکه‌های بلاک چین است که از این روش استفاده می‌کند. این روش به اختصار DPoS نام‌گذاری شده است. در واقع یک سیستم مبتنی بر دموکراسی هست به جای آنکه نودهای یک شبکه خود تراکنش‌ها را تایید کنن افرادی را از میان خود انتخاب می‌کنند و کار تایید تراکنش‌ها و ایجاد بلاک‌ها را به این افراد منتخب، محول می‌کنند.
  • RPoS: گواه اثبات سهام تصادفی – Random Proof of Stake که به اختصار آن را RPoS می‌گویند انتخاب نودهای تاییدکننده تراکنش‌ها به صورت تصادفی انتخاب می‌شوند.  بلاک‌ها به دست نودهایی ایجاد می‌شود که به صورت تصادفی و رندوم انتخاب شده‌اند شبکه بلاک چین اتریوم از این روش استفاده خواهد کرد.

مزایای Proof of Stake

♠  مهمترین نقطه قوت این الگوریتم عدم نیاز به مصرف مقادیر زیادی انرژی است.

♠  نیاز نداشتن به تولید کوین‌های بیشتر به منظور پاداش دادن به ماینرها

♠  کاهش خطر متمرکز شدن شبکه و حمله ۵۱ درصد

♠   لازم نیست دستگا‌ه‌های سخت افزاری بخریم و امکان برداشت موجودی استیک شده در هر زمان

♠   قیمت کوین شبکه در میزان درآمد کاربران آن تاثیر ندارد

معایب Proof of Stake

♦ به دلیل استیک کردن کوین در سیستم گردش کوین‌ها محدود شده و کاربری آن کم می‌شود.

♦ دسترسی کمتر به دارایی‌ها زیرا برای بدست آوردن سود بیشتر باید کوین‌ها را درون شبکه نگهداری کنید.

برای خواندن مطالب بیشتر و بازدید از سایت روی لینک های زیر کلیک کنید

دیدگاهی در مورد “گواه اثبات سهام Proof of Stake چیست ؟(POS)

  1. شهرام گفت:

    مقاله خوب و جامعه ای بود خیلی ممنون ازتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *