خودرویی

فیوچرز چیست؟ چه تفاوتی با اسپات دارد؟

معاملات فیوچرز چیست؟ چقدر با معاملات فیوچرز (Futures Trading) آشنایی دارید؟ اگر با معاملات فیوچرز هیچ آشنایی ندارید، به طور خلاصه باید گفت که تریدرهای فیوچرز در بازارهای مشتقه کریپتویی، ارزش آتی دارایی‌های دیجیتال را حدس می‌زنند. به عبارتی، معاملات آتی یک محصول مالی می‌باشند که با کمک اهرم‌ها فرصت و پتانسیل رشد بیشتری را برای سبد تریدر به وجود می‌آورند. زمانی که سرمایه‌گذاری در جهت نادرستی قرار گیرد، معاملات آتی به حفظ پرتفولیوی سرمایه‌گذار کمک می‌کنند. برای اینکه بدانیم فیوچرز چیست و چه تفاوتی با معاملات اسپات دارد، با ما همراه باشید.

فیوچرز چیست

فیوچرز چیست؟

اصطلاح فیوچرز در انگلیسی «Futures» به معنای آینده و آتی است. در بازارهای مالی، اصطلاح فیوچرز به نوعی از معامله و ترید بین خریداران و فروشندگان اطلاق می‌شود که تاریخ تحویل کالا در آن به زمانی در آینده موکول شده باشد. در چنین شرایطی کاربران بر روی خرید یا فروش کالا، سهام یا دارایی در زمان آینده باهم توافق می‌کنند. خریدار پول خرید را در زمان ثبت قرارداد پرداخت می‌کند و کالای خود را در زمان تعیین شده از فروشنده دریافت می‌کند. همان‌طور که مشخص است معامله با معاملات فیوچرز با معاملات اسپات (Spot) معمولی که در آن پرداخت پول و تحویل کالا هر دو در زمان حال انجام می‌شود تفاوت دارد.

سیگنال فیوچرز چیست؟

سیگنال فیوچرز یا سیگنال آتی که به معاملات فیوچرز نیز معروف است، یکی از سیگنال‌های پر طرفدار و معروف می‌باشد. معاملات فیوچرز یک نوع معاملات دو طرفه و در اصل یک قرارداد رمزنگاری ما بین دو نفر یا دو شخص است.

معاملات فیوچرز در بیشتر بازارهای مالی جهانی به عنوان یکی از اصلی‌ترین انواع معاملات پذیرفته شده است. چرا که در این نوع معامله، ریسک نوسانات قیمتی برای تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان پوشش می‌یابد و امکان برنامه‌ریزی برای آینده فراهم می‌شود. قیمت انجام معامله و تاریخ تعیین شده برای معامله فیوچرز ثابت است و فعالیت در این بازار فقط به تولید‌کنندگان یا مصرف‌کنندگان بزرگ اختصاص ندارد. تریدرها با فعالیت در بازار فیوچرز نقدشوندگی آن را تامین و از کاهش یا افزایش قیمت دارایی مورد معامله سود کسب می‌کنند.

فرآیند فیوچرز در ارز دیجیتال چیست؟

در این حالت به جای خرید یا فروش مستقیم، ارز دیجیتال مانند بیت کوین معامله می‌شود. معاملات آتی به سرمایه‌گذاران  این اجازه را می‌دهد که به طور غیرمستقیم در فرآیند خرید بیت کوین قرار گیرند و به طور بالقوه از تغییرات قیمت آن سود ببرند.

گرچه معاملات آتی کریپتو قیمت دارایی پایه را از نزدیک ردیابی می‌کند، اما ارزش آن گاهی اوقات در سررسیدش متفاوت می‌باشد. این امر معمولاً بدلیل تغییرات شدید ناگهانی در نوسانات است که می‌تواند توسط یک عامل اساسی ایجاد شود.

عرضه و تقاضا برای قراردادهای خاص می‌تواند باعث افزایش یا کاهش یک یا چند مجموعه از معاملات آتی در مقایسه با سایرین شود.

بخش‌های اصلی در قرارداد خریدار و فروشنده

در معاملات فیوچرز باید بین خریدار و فروشنده یک توافق انجام شود. این توافق شامل سه بخش اصلی تاریخ انقضا، واحد در هر قرارداد و اهرم است.

  • تاریخ انقضا:

تاریخی است که قرارداد آتی باید در آن تاریخ تسویه شود؛ به عبارتی، یک طرف باید خرید نماید و طرف دیگر باید به قیمت از پیش توافق شده بفروشد. با این حال معامله‌گران می‌توانند در صورت تمایل، قبل از تاریخ تسویه، قراردادهای خود را به سایر سرمایه‌گذاران بفروشند.

  • واحد در هر قرارداد:

این مقدار بیانگر ارزش هر قرارداد از دارایی اساسی است و از یک پلتفرم به پلتفرم دیگر متفاوت است. به عنوان مثال، معاملات آتی بیت کوین CME مساوی ۵ بیت کوین (به دلار آمریکا) است. معاملات آتی بیت کوین در Deribit به میزان ۱۰ دلار آمریکا بیت کوین است.

  • اهرم:

صرافی‌ها برای افزایش سود بالقوه یک معامله‌‌گر در معاملات آتی خود،  به کاربران خو د این امکان را می‌دهند که برای افزایش اندازه معاملات خود سرمایه قرض بگیرند. به این فرآیند اهرم گفته می‌شود. با این حال نرخ‌های اهرم بین پلتفرم‌ها بسیار متفاوت می‌باشد. به عنوان نمونه Kraken به کاربران اجازه می‌دهد معاملات خود را تا ۵۰ برابر افزایش دهند، در حالی که FTX نرخ اهرم خود را از ۱۰۰ برابر به ۲۰ برابر نزول داده است.

روش‌های مختلف برای تسویه قراردادهای آتی

تحویل فیزیکی: پس از تسویه حساب، خریدار بیت کوین را خریداری و دریافت می‌کند.

تسویه نقدی: پس از تسویه بین خریدار و فروشنده انتقال وجه نقد (معمولاً دلار آمریکا) انجام می‌شود.

تعریف معاملات اسپات (Spot)

معاملات اسپات (قیمت لحظه‌ای)، قیمت فعلی بازار اوراق بهادار، ارز یا کالایی است که برای خرید و فروش به ‌منظور تسویه فوری در دسترس است. در واقع قیمتی است که در حال حاضر فروشندگان و خریداران، یک دارایی را با آن ارزش گذاری می‌کنند.

تفاوت اصلی بین فیوچرز و اسپات

تفاوت اصلی بین معاملات futures و Spot در این است که معاملات اسپات برای خرید و فروش فوری هستند، اما در معاملات فیوچرز پرداخت و تحویل را تا تاریخ‌های آینده از پیش تعیین‌شده به تاخیر می‌اندازند. در حالت کلی معمولا قیمت نقدی کمتر از قیمت آتی است. این وضعیت contango  نام دارد.

در واقع در معاملات فیوچرز روش کار کاملا متفاوت با معاملات اسپات می‌باشد. در اینجا شما با قراردادها کار می‌کنید به عبارتی قراردادهای خرید و فروش را روی رمزارز موردنظرتان معامله می‌کنید.

تفاوت اصلی بین فیوچرز و اسپات در چیست

قیمت قراردادها در بخش معامله‌های آتی و قیمت در بازار اسپات کمی فرق دارد. در معاملات آتی که تاریخ سررسید دارند با نزدیک شدن به تاریخ سررسید این دو قیمت خیلی به هم نزدیک می‌شوند تا مشکلی پیش نیاد. برای معامله‌هایی که تاریخ سررسید ندارند با استفاده از سیستم Funding rate یک مبلغی را که با فرمول خاصی محاسبه می‌شود تعیین می‌کنند. 

این وضعیت در کالاهای فاسد نشدنی با هزینه‌های قابل توجه ذخیره سازی بسیار رواج دارد. از طرفی، در این حالت امکان عقب ماندگی نیز وجود دارد. عقب ماندگی وضعیتی است که قیمت نقدی از قیمت آتی بیشتر باشد.

پس در معاملات فیوچرز امکان ریسک بیشتر است. در معاملات اسپات تنها زمانی سود می‌کنید که نسبت به قیمت خرید، قیمت‌ها افزایش یافته باشند؛ اما در معاملات فیوچرز امروز معامله را انجام می‌دهید و در زمان تعیین شده کالای خود را به خریدار تحویل می‌دهید. در این زمان اگر کالا افزایش یافته باشد خریدار صعود می‌کند اما اگر کالا کاهش قیمت داشته باشد، فروشنده سود می‌کند.

آموزش معاملات فیوچرز

قبل از شروع آموزش معاملات فیوچرز با تعدادی از مفاهیم کلیدی این بازار آشنا می‌شویم تا هنگام کار با پلتفرم دچار سردرگمی نشویم.

اهرم یا لوریج

اهرم یا لوریج بر اساس صرافی مورد نظر شما با عددی بین ۱ تا ۱۰۰ تعیین می‌شود. اهرم کمک می‌کند میزان سود خود را افزایش دهید.

مارجین یا سرمایه اولیه

برای ورود به یک پوزیشن در بازار فیوچرز شما نیاز به یک سرمایه اولیه دارید. این مقدار از سرمایه همچون وثیقه عمل می‌کند. در صورتی که شرایط بازار بر اساس تحلیل شما نباشد با رسیدن به یک عدد خاص که بر اساس اهرم شما مشخص می‌شود، صرافی آن مقدار سرمایه را از حساب شما کسر می‌کند که به این اتفاق در اصطلاح لیکویید شدن می‌گویند.

پوزیشن لانگ یا خرید

در صورتی که تحلیل کرده‌اید قیمت رمزارز مورد نظر افزایش خواهد یافت، یک موقعیت لانگ یا خرید باز می‌کنید.

پوزیشن سل یا فروش

هنگامی هم که تحلیل کرده‌اید قیمت ارز دیجیتال مورد نظر کاهش می‌یابد یک موقعیت سل یا فروش باز می‌کنید.

پی ان ال

نشاندهنده سود شما در یک پوزیشن است.

تیک پروفیت

حد سود است و بیانگر قیمتی است که می‌خواهید پس از رسیدن به آن معامله خود را ببندید.

استاپ لاس

حد ضرر است و بیانگر قیمتی پایین‌تر از قیمت ورود است. به معنای این است که اگر قیمت تا استاپ لاس مشخص شده کاهش یافت، معامله بسته شود. استاپ لاس برای جلوگیری از ضرر بیش از حد و لیکویید شدن است.

در این آموزش از صرافی کوکوین استفاده کردیم.

ابتدا وارد وبسایت کوکوین www.kucoin.com شوید و یک حساب کاربری ایجاد کنید. سپس از سربرگ Assets بر روی گزینه Futures Account کلیک نمایید.

پس از آن که صفحه قوانین و مقررات برای شما باز شد، آن را با دقت مطالعه کرده و سپس گزینه‌های تایید و قبول این مقررات را کلیک نمایید. اکنون می‌توانید معاملات فیوچرز را انجام دهید.

روش انجام معاملات فیوچرز چیست؟

برای سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال به روش فیوچرز در صرافی کوکوین، از ۲ روش Limit و Stop می‌توانید استفاده کنید.

معاملات آتی با استفاده از روش  Limit  

اصطلاحات زیر، تمام جزئیات مربوط به این بخش از صرفی کوکوین میباشند که با مطلع شدن در مورد آنها می‌توانید، معاملات فیوچرز را با موفقیت پشت سر بگذارید:

  • Price

قیمتی است که با توجه به آن می‌خواهید وارد معامله شوید. با انتخاب علامت موجود در کادر قرمز، معاملات بر حسب قیمت بازار انجام خواهند شد.

  • Amount

 این بخش مقدار ارز دیجیتالی است که قرار است با توجه به آن، توافق صورت گیرد.

  •  Leverage

 اهرم، مهم‌ترین بخش معاملات فیوچرز است؛ با استفاده از لوریج و تنظیم مناسب آن، می‌توانید به سودآوری چند برابر سرمایه‌گذاری، دست یابید.

  • TP/SL of Long

 نشاندهنده محدوده سود و ضرر برای معاملات خرید یا لانگ است.

  •  TP/SL of Short

 به معنای تعیین محدوده سود و ضرر برای معاملات فروش یا شورت است.

معامله فیوچرز با استفاده از Stop

  • Stop Price

 این قابلیت کمک می‌کند تا تریدر قیمت مناسبی را در محدوده حمایت یا مقاومت ارز دیجیتال، تعیین کند.عبارتی، اگر ارز دیجیتال مورد نظر به یک حمایت یا مقاومت نزدیک باشد، قیمت مهم محدوده مقاومت را می‌توانید در این بخش وارد کنید.

  • Price

 با این مفهوم در قسمت قبل آشنا شدید؛ به معنای تعیین قیمت مورد نظر برای معامله است. اگر روی علامت جرقه کلیک نمایید، تعیین قیمت بر اساس Market صورت می‌گیرد.

  • Amount

حجم و اندازه معامله فیوچرز است.

  • Leverage

اهرم از جمله ابزار مهم معاملات آتی است که اندازه آن می‌تواند، سود بالقوه را تعیین نماید.

آیا فیوچرز همان فارکس است؟

فارکس، بازار مالی است که در آن ارزهای بین‌المللی نسبت به یکدیگر معامله می‌شوند. این بازار بزرگترین بازار مالی دنیا بوده و بیشترین حجم نقدینگی را در میان بازارهای مالی دارد. نوسانات این بازار بسیار کم می‌باشد و کاربران از سراسر دنیا می‌توانند در آن به معامله بپردازند. به این دلیل، معاملات بازار فارکس به صورت معاملات فیوچرز انجام می‌شود. قرارداد فیوچرز دائمی با عدم نیاز به تحویل دارایی در موعد مقرر و داشتن اهرم بالا برای افزایش سود در نوسانات کم، بهترین گزینه برای بازار فارکس است.

پس می‌توان گفت که فارکس یک بازار مالی است که تمامی معاملات در آن به صورت فیوچرز انجام می‌شود. این مساله به معنای یکسان بودن این دو مفهوم نیست، چرا که معامله فیوچرز در سایر بازارهای مالی مثل بازار سهام و بازار رمز ارزها نیز استفاده می‌شود.

تفاوت فارکس با فیوچرز

نحوه انجام معامله فیوچرز و سیگنال فیوچرز

معمولا معاملات فیوچرز آنلاین هستند و اگر بخواهید وارد معاملات فیوچرز شوید، باید از طریق بازارهای مالی دنیا یا صرافی‌های آنلاین معتبر اقدام نمایید.

برای این که از ضررهای فیوچرز نیز در امان باشید و سرمایه بسیار زیادی را کسب کنید، می توانید از سیگنال کانال وی آی پی ما استفاده کنید. سیگنال فیوچرز دارای ویژگی‌های خاصی است و همین ویژگی‌ها باعث متفاوت بودن این سیگنال‌ها شده است‌.

بهترین صرافی‌ها برای معاملات فیوچرز

تعداد صرافی‌هایی که معاملات فیوچر را انجام می‌دهند بسیار زیاد است. اما تا کنون هیچ‌کدام از صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی، قابلیت معاملات آتی را نداشته‌اند. در این قسمت از مقاله چند صرافی برتر در حوزه معاملات فیوچرز را به شما معرفی می‌کنیم.

 فراموش نکنید، مسئله انتخاب صرافی مناسب برای کاربران ایرانی بسیار مهم است؛ صرافی‌های زیر تنها چند صرافی‌ مناسب برای معامله Futures هستند:

بهترین صرافی‌ها برای معاملات فیوچرز

  • صرافی بایننس (قابلیت تنظیم اهرم روی ۲۰ برای معامله فیوچرز بیتکوین)
  • صرافی  Phemex (با قابلیت تنظیم اهرم روی ۲۰)
  • صرافی  ByBit (امکان تنظیم اهرم روی ۱۰۰)
  • صرافی اف تی ایکس (FTX Exchange)
  • صرافی کوکوین (Kucoin)
  • صرافی کراکن (Kraken)
  • صرافی  Deribit
  • صرافی  Stormgain
  • صرافی  PrimeXBT
  • صرافی بیتمکس (BitMEX)
  • صرافی مارگکس (Margex)
  • صرافی  BaseMEX

نکته: برای همه معاملات خود حد ضرر و حد سود تعیین کنید. در غیر این صورت متحمل ضررهای سنگین در این بازار خواهید شد.

حد سود (Stop Profit)

در دنیای معاملات Stop Profit به معنی این است که تریدر برای سود خود یک حد و اندازه‌ای بگذارد. به عنوان مثال وی پوزیشن خود را روی عدد ۲ باز می‌کند و قصد دارد روی عدد ۴ با %۱۰۰ سود از معامله خارج شود. پس برای معامله خود یک Stop Profit بر روی عدد ۴ تعیین می‌کند و معامله وی با رسیدن به عدد ۴ بسته می‌شود و با %۱۰۰ سود از معامله خارج می‌شود.

حال برای اینکه حد سود خود را در یک معامله فیوچرز اعمال کند، پس از آنکه معامله وی باز شد و به بخش Positions رفت، بر روی گزینه Stop Profit and Loss کلیک می‌کند و در بخش Stop Profit قیمتی که قصد دارد پوزیشنش بسته شود را مشخص می‌کند، در زیر آن هم سود وی مشخص می‌شود.

حد ضرر (Stop Loss)

ضرر نکردن یا حداقل ضرر کردن هم بسیار حیاتی است. زمانی که برای خود یک پوزیشن باز می‌کنید، بهتر است حدضرر برای خودتان مشخص کنید تا از خطر لیکوئید شدن در امان باشید. حدضرر قرار دادن مستلزم روش‌های تکنیکال خاصی است و نمی‌توانید بدون استراتژی حدضرر قرار دهید. توصیه می‌شود زمانی که پوزیشن شما وارد سود می‌شود، حدضرر خود را بالا و در حد قیمت خرید بیاورید، تا اگر مارکت تغییر جهت داد شما بدون ضرر خارج شوید. البته این جمله یک توصیه عمومی نیست و تنها یک مثال بود.

برای فعال کردن حدضرر در یک معامله فیوچرز نیز همانند Stop Profit عمل می‌کنید.

جمع بندی

همانطور که ذکر شد معاملات فیوچرز معامله بین دو سرمایه‌گذار است که بر روی قیمت آینده یک رمزارز قرارداد بسته‌اند. این بازار می‌تواند برای افرادی که دانش مناسب و استراتژی مدیریت ریسک قوی دارند، بسیار سودآور باشد. به این نکته هم توجه داشته باشید که بازار فیوچرز بخاطر نوسان بالای رمزارزها از ریسک بالایی برخوردار است. اگر معامله گران بتوانند تحلیل درستی از بازار فیوچرز داشته باشند، می توانند از مزایایی مانند مدیریت ریسک،‌جذب سرمایه و معامله کالای غیر فیزیکی بهره‌مند شوند. در معاملات خود حتما حد سود و حد ضرر را لحاظ کنید. چنانچه سوالی هم درباره نحوه معامله در بازار فیوچرز دارید در بخش نظرات پاسخگوی شما هستیم.

دیدگاهی در مورد “فیوچرز چیست؟ چه تفاوتی با اسپات دارد؟

  1. مینا گفت:

    سلام اگر یک پوزیشن فیوچرز مثلا با اهرم ٢٠باز کنیم امکانش هست که اگر حد ضررمون نخورد همین پوزیشن رو تا چند هفته یا چند ماه باز گذاشت یعنی فیوچرز محدودیت زمانی برای باز نگه داشتن پوزیشن داره؟

  2. قهرمانی گفت:

    با سلام حداکثر ضرر در معاملات فیوچرز باینسس چقدر است؟

    1. تیم آکادمی مالی مسعود گفت:

      دوست عزیز در فیوچرز حداکثر ضرر برابر صفر شدن اکانت شماست

  3. رویا گفت:

    سلام بنظر من معامله توی اسپات خیلی بهتر از فیوچرز هست لاقل ریسک از دست دادن سرمایت کمتره.

  4. نوروزیان گفت:

    سلام و عرض ادب
    آیا دوره های آموزشی هم دارید؟ میخواستم تحلیل بازارهای مالی رو به طور کامل آموزش ببینم. ممنون میشم راهنماییم کنید.

    1. تیم آکادمی مالی مسعود گفت:

      سلام بله دوست عزیز دوره های ارزدیجیتال رو داریم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *